Determinism

 

Legile Tatalui Ceresc actioneaza asupra intregii creatii, fie ca e vorba de o galaxie, fie ca e vorba de locuitorii unui astru ceresc, cum ar fi de exemplu oamenii. Pentru Tatal Ceresc toate sunt entitati create de El, indiferent de marime si peste tot se aplica Legile armoniei ( vezi legile armoniei). Toate aceste entitati - corpuri ceresti sau locuitorii lor - sunt organizate intr-un anumit mod din punct de vedere spiritual si isi urmeaza fiecare un drum evolutiv propriu care depinde de tipul entitatii. Ne e mai usor sa intelegem prima data organizarea si modul de evolutie pentru corpurile ceresti si apoi pentru entitatile care locuiesc pe un anumit corp ceresc ( oamenii), desi ele sunt similare.

 

1. Organizarea si modul de evolutie al galaxiilor

Universul este organizat din punct de vedere spiritual in jurul Centrului Energetic Universal, care corespunde energiei divine a Tatalui Ceresc. Din acest centru pornesc 7 raze de lumina. Pe fiecare raza, corespunzator distantei fata de centru, se afla 7 nivele energetice, numerotate de la 6 la 0. Nivelul 6 este cel mai apropiat de centru si are vibratiile cele mai fine. Pe masura departarii fata de centru scade numarul nivelului si vibratiile devin din ce in ce mai joase. Nivelul 0 face separatia intre materia divina superior organizata si materia dezorganizata a haosului. Numarul de brate al unei galaxii ( bariere energetice ) arata nivelul energetic pe care se afla: de exemplu o galaxie spiralata cu 5 brate se afla pe nivelul 5. La nivelul 0 se afla aglomerari de mase stelare de forma punctiforma. Fiecare nivel este impartit in mai multe subnivele functie de vibratie.

Razele care pornesc din centru duc lumina ( care contine in ea energia, informatia si tot ce e necesar pentru viata ) la toate nivelele. Fiecare galaxie e conectata cu toate cele 7 raze pentru a-L putea intelege in toata complexitatea Lui pe Tatal Ceresc dar pentru fiecare galaxie o singura raza are rol corectiv ( e cea principala).

Nivelele energetice cele mai departate de centru au forma materiala, intrucat o parte din energie s-a condensat in materie. Nivelele urmatoare pot contine doar vibratii energetice, fara condensare in materie. Nivelele 5 si 6, aflate in apropierea Centrului Universal, sunt proiectia formei gand a Tatalui Ceresc si contin energie pura. Acest tip de energie e diferit de energia celorlalte nivele, neavand proiectie in structura condensata caracteristica celorlalte nivele.

Evolutia inseamna apropierea de Centrul Universal si implica trecerea de la un nivel la altul, dinspre nivelul 0 spre nivelul 6 si de pe un subnivel pe altul in cadrul nivelului. Ea se face in mod treptat, prin acumulare de energie care e hotarata de Sfanta Treime care decide daca se poate face trecerea de la un nivel la altul. Trecerea de pe un nivel energetic pe cel superior se face prin tunele de lumina. La nivelul 6 este o comuniune permanenta cu Divinitatea; urmatorul pas dupa nivelul 6 este intoarcerea in Divinitate. Aceasta se intampla prin alipirea galaxiei la unul din cele 7 brate ale Centrului Universal, cu care se contopeste dupa o perioada de acomodare. Aceasta inseamna trecerea galaxiei in zona de absorbtie a Centrului Universal, in corola, dar fara atingerea Centrului Universal. Aceasta zona de absorbtie e tot o forma a Tatalui Ceresc si de aceea spunem ca acea galaxie s-a unit cu Divinitatea.

Numarul de locuri la nivelul 6 e limitat, hotarat de Sfanta Treime. Pentru ca o galaxie de pe nivelul 5 sa treaca pe nivelul 6 e necesar ca una din cele de pe nivelul 6 sa ajunga in zona de absorbtie. De asemenea numarul de locuri la nivelul 0 este limitat, hotarat de Sfanta Treime, el fiind nivel de pornire al evolutiei spirituale dar si nivel de pedeapsa pentru incalcarea legilor divine. Numarul de locuri de pe un nivel creste pe masura ce scade nivelul energetic.

 

Cele 7 nivele descrise corespund lumii benefice. Lumea haosului e o copie simetrica in partea malefica a nivelelor energetice benefice, mai putin a nivelelor 5 si 6 situate in apropierea Centrului Energetic Universal. Nivelele 5 si 6 nu pot avea o copie intrucat energia pura din care sunt facute nu poate fi copiata, neavand proiectie in structura condensata.

Gaurile negre sunt la intrare o condensare de materie care si-a pierdut miscarea si care formeaza un tunel. Materia care intra intr-o gaura neagra se purifica si iese pe partea cealalta a tunelului plina de lumina. Gaurile negre se pot deplasa in univers, oriunde este necesara purificarea in aceasta forma.

Pamantul si-a urmat drumul sau evolutiv stabilit de Tatal Ceresc la creatia sa. Galaxia din care face parte Pamantul are 2 brate deja formate si acum e inceputa formarea celui de al treilea. Deci Pamantul face trecerea de pe nivelul energetic 2 pe nivelul energetic 3. Nivelul 3 inseamna intrarea in Imparatia de Lumina a Tatalui Ceresc, inseamna coborarea noului Iersusalim pe Pamant. Noul Ierusalim este un concept de viata ce inseamna inchinarea pentru totdeauna Parintelui Luminii iar Duhul Sau Sfant va fi de-a pururi stapanul entitatii Pamant prin manifestarea Hristosului.

 

2. Organizarea si modul de evolutie al civilizatiilor; exemplificare pentru civilizatia umana

Organizarea pe nivele energetice cu subnivele exemplificata pentru galaxii este valabila pentru toata creatia Tatalui, deci inclusiv pentru entitatile care locuiesc pe un corp ceresc, cum ar fi oamenii. Evolutia lor se desfasoara similar cu evolutia galaxiilor, prin trecerea de la un nivel la altul. Este vorba de evolutia sufletului, care este nemuritor si care este universal: el apartine Universului Domnului si poate evolua oriunde in acest Univers, functie de Legile Tatalui. Evolutia pana la contopirea cu Dumnezeu este un proces de durata si se desfasoara de-a lungul mai multor vieti pe care sufletul le traieste in diverse locuri din Univers.

Sufletele evolueaza in grupuri. De exemplu pe Pamant la un moment dat se afla multe suflete aflate pe acelasi nivel de evolutie, care evolueaza impreuna. De aceea se poate vorbi si de nivelul, sau mai bine spus de rangul unei civilizatii care este de fapt nivelul membrilor ei. E posibil ca intr-o civilizatie sa se afle la un moment dat si entitati cu rang mai ridicat decat cel al civilizatiei, care au fost trimise de Sfanta Treime pentru a ajuta civilizatia respectiva in evolutia ei. Asa a fost de exemplu pe Pamant cazul proorocilor, sfintilor, trimisi pentru a-i apropia pe oameni de Dumnezeu.Intr-o civilizatie cu un rang nu prea inalt e posibil sa se afle amestecate si entitati de pe nivele mai scazute decat al civilizatiei, cum se intampla inca pe Pamant. Acest lucru nu mai este insa posibil odata cu intrarea in Imparatia Cerurilor unde rangul tuturor entitatilor dintr-o civilizatie trebuie sa fie corelat si de asemenea trebuie sa fie in corelatie cu nivelul corpului ceresc pe care traiesc.

La numerotarea nivelelor energetice prezentata la corpurile ceresti s-a notat cu 0 primul nivel benefic, situat deasupra haosului. Civilizatia umana in istoria ei s-a aflat sub acest nivel, datorita trairii in alternanta bine - rau ( caderea in pacat). Pentru a urmari mai usor evolutia umanitatii, numerotarea pe care o folosim aici este cu 3 mai mare decat la corpurile ceresti. Aici nivelele 0, 1 si 2 semnifica amestecul binelui cu raul: 0 inseamna ca binele si raul sunt in proportii egale; pe masura ce nivelul creste, binele devine preponderent. De la nivelul 3 care corespunde nivelului 0 de la galaxii, separarea bine - rau este facuta si ne aflam in zona benefica. Cu aceasta numerotare, rangul maxim al unei civilizatii este 9, corespunzator galaxiei cu 6 brate iar pe nivelul 10 se afla civilizatiile contopite cu Divinitatea.

Omenirea s-a aflat pe nivelul 0 imediat dupa izgonirea din paradis. Aceasta perioada este asemanata cu partea de inceput din Biblie, unde oamenii traiau dupa bunul plac si faceau multe rele si de aceea Domnul Dumnezeu le apare infatisat ca un despot neiertator.Lectia pe care trebuiau sa o invete oamenii in acea perioada era respectul si teama de Divinitate.

Omenirea a trecut pe nivelul 1 odata cu aparitia lui Moise. Moise a fost o entitate venita din imediata apropiere a Sfintei Treimi. In decursul nivelului 1 lectia omenirii a fost disciplina si respectarea legilor divine. Aceste legi nu au reflectat binele absolut dar erau potrivite cu nivelul evolutiei de atunci al oamenilor. Legile erau aspre pentru a face separarea intre bine si rau, necesara evolutiei. Oamenii nu au prea respectat legile si pentru ca ei sa-si aduca aminte de Dumnezeu aveau nevoie tot timpul de o dovada, sub forma unui prooroc sau a unei minuni.

Trecerea pe nivelul 2 a fost posibila prin aparitia lui Iisus Hristos. Pe tot parcursul evolutiei omenirii, deci si pe nivelele 0 si 1, Dumnezeu a trimis permanent spre oameni Iubire, Lumina si Adevar dar ele se reflectau inapoi, fara a ajunge ceva in sufletul oamenilor, intrucat oamenii nu erau in stare sa le perceapa. Odata cu aparitia lui Iisus Hristos, oamenii au inceput sa invete iubirea fata de Divinitate si fata de semenii lor. A crescut si credinta oamenilor in faptul ca Dumnezeu doreste binele lor si nu este un despot de care trebuie sa-ti fie frica.

Omenirea se afla acum pe nivelul 3, pregatindu-se sa faca trecerea spre nivelul 4. Lectia de pe acest nivel este armonia si iubirea. Acest nivel este etapa premergatoare pentru a reveni la credinta totala si nestramutata in Sfanta Treime, este etapa pregatitoare pentru intrarea in Imparatia Cerurilor.

Iisus Hristos ne-a aratat prin viata Sa pamanteana Calea de intoarcere la Tata, care contine trecerea pe urmatoarele nivele. Invingerea ispitelor facuta in Carantania, Schimbarea la Fata, perioada de dupa Inviere cand Mantuitorul avand alt fel de corp ii spune Mariei Magdalena "Nu te atinge de Mine, caci inca nu M-am suit la Tatal Meu" si Inaltarea sunt toate etape din evolutia pe care o are de facut omenirea in drumul ei catre Tatal Ceresc.

Trecerea omenirii la civilizatie de rangul 4 ( conform numerotarii de la civilizatii) se face odata cu trecerea Pamantului la nivelul 3 ( conform numerotarii de la astri ceresti). Ritmul de evolutie al Pamantului si al unui corp ceresc in general e mai lent decat cel al unei entitati de tip om intrucat din punct de vedere fizic e nevoie de foarte mult timp pentru construirea unui brat suplimentar la o galaxie. Putem vedea lucrurile ca si cum oamenii primesc un bonus intrucat Pamantul se afla pe un nivel mai ridicat ca ei. In timpul cat dureaza construirea noului brat, oamenii au timp sa-si ridice nivelul de evolutie pentru a ajunge la nivelul Pamantului. Deci in acest moment Pamantul este cel care ajuta omenirea in evolutie si nu invers. Intrarea Pamantului in Imparatia lui Dumnezeu ( incepand cu nivelul 3 al Pamantului) presupune un anumit nivel si pentru locuitorii sai intrucat nu sunt permise dizarmonii in Imparatia lui Dumnezeu. De aceea preocuparea oamenilor care doresc sa-si continuie evolutia pe Pamant trebuie sa fie in sensul cresterii lor spirituale, pentru ajungerea la rangul 4.

 

3. Semnificatia nivelului ( rangului ) unei entitati

Nivelul unei entitati e caracterizat partial de o acumulare de energie si informatie. Aceasta acumulare este intr-o perfecta concordanta cu o alta marime mai complexa, pe care o numim determinism si care e in directa corelatie cu nivelul entitatii. Determinismul unei entitati ( om) reprezinta cantitatea de lumina si iubire din Lumina Sfintei Treimi absorbita de om, trecuta prin liberul ei arbitru si apoi returnata Sfintei Treimi, oamenilor si propriului suflet. Este o marime sintetica intrucat reflecta simultan toate aspectele urmatoare:
- Cat este omul capabil sa absoarba din lumina si iubirea trimise de Sfanta Treime
- Cat din ceea ce a absorbit returneaza Sfintei Treimi sub forma de multumire
- Cat din ceea ce a absorbit revarsa in jurul sau, daruind oamenilor
- Cat din ceea ce a absorbit e folosit de sufletul sau pentru a-si darama propriile bariere, limitari si a evolua

Valoarea aceastei marimi reflecta toate evenimentele prin care a trecut omul respectiv si de asemenea are legatura si cu evenimentele viitoare. Datorita acestei relatii de determinare intre aceasta marime si evenimentele din viata omului, marimea a fost numita determinism.

Cu cat valoarea determinismului e mai mare, cu atat nivelul de evolutie al entitatii e mai ridicat. In cadrul unui nivel, au loc mai intai acumulari cantitative din punctul de vedere al determinismului. Cand se depaseste un anumit prag, apar schimbarile calitative care fac posibila trecerea pe subnivelele superioare ale nivelului. De aceea graficul determinismului in functie de nivelul de evolutie arata ca in figura urmatoare:

 

Entitatile de rang inalt au valori ridicate ale determinismului. Aceasta inseamna ca sunt capabile sa amplifice in sufletul lor ceea ce absorb de la Divinitate, astfel incat suma a ceea ce emit spre cei din jur, spre Divinitate si spre ei sa fie mai mare decat ceea ce absorb. De asemenea la entitatile de rang ridicat exista o armonie intre lumina si iubirea emise pe cele 3 directii, care trebuie sa fie proportionale. O astfel de entitate e capabila sa absoarba mult de la Divinitate si sa daruiasca foarte mult in jurul ei, determinandu-i si pe cei din jur sa-si mareasca propriul determinism. Cei din jurul ei ca urmare a cresterii determinismului vor determina si ei la randul lor in toti cei care-i inconjoara cresterea determinismului si astfel lumina si iubirea se raspandesc. Prezenta mai multor entitati de acest tip intr-o civilizatie cu un nivel mai scazut poate determina trecerea civilizatiei la un nivel mai ridicat ca urmare a cresterii determinismului membrilor ei.

 

4. Modalitati de crestere a determinismului pentru ajungerea omenirii la rangul 4

Cresterea determinismului are loc cand toate elementele sale componente, adica atat absorbtia cat si daruirea de lumina si iubire pe cele 3 directii, cresc. Vom analiza fiecare componenta in parte pentru a le intelege mai bine. E important de retinut ca ele sunt corelate, functioneaza impreuna si descriu curgerea de lumina, iubire, energie, informatie din univers. Lumina pleaca de la Tata iar noi o absorbim atat cat putem. Aceasta lumina ne curata, ne purifica, ne goleste de impuritati, facandu-si astfel loc sa curga prin fiinta noastra. Ea se revarsa mai departe asupra oamenilor din jurul nostru si asupra intregii creatii. Tatal primeste un feedback de la noi prin multumirea pe care o transmitem, prin bucuria pentru ceea ce faptuim in viata si de asemenea prin ceea ce transmit catre El oamenii carora le-am daruit lumina. Astfel ciclul se inchide. Cresterea unei componente ajuta astfel si la cresterea celorlalte, generand o reactie pozitiva care de fapt creste determinismul. Lumina trebuie sa curga pentru ca in fiecare moment ea contine ceva nou, actualizat; e la fel ca izvorul curgator care e tot timpul proaspat. Dand drumul luminii absorbite sa circule, facem loc luminii proaspete sa intre in noi.

 

4.1 Cresterea absorbtiei de lumina de la Sfanta Treime

Absorbtia de la Sfanta Treime creste pe masura ce percepem prezenta ei in tot ceea ce ne inconjoara, in toata viata noastra. Absorbtia directa se face prin rugaciune, meditatie, cand ne conectam direct la Dumnezeu, la Iisus Hristos, la Maica Domnului si la toate entitatile superioare, arhangheli, serafimi, heruvimi, ingeri. Ei ne trimit permanent lumina, iubire, energie, informatie dar noi nu le percepem intotdeauna; de aceea e necesar sa ne conectam periodic prin rugaciune sau meditatie. Cele cinci simturi fizice ne permit perceperea realitatii lumii materiale si orientarea noastra in aceasta lume. Pentru perceperea luminii Sfintei Treimi, simturile "spirituale" pe care le folosim sunt virtutile; orice inaintare pe calea virtutilor ne face sa absorbim mai multa lumina de la Tatal Ceresc ( vezi inaintarea pe calea virtutilor).

Dumnezeu ne trimite lumina Sa si prin intermediul intregii Sale creatii, prin intregul univers. Pe masura ce reusim sa percepem universul care ne inconjoara cu toate dimensiunile sale si faptul ca Dumnezeu este prezent peste tot, reusim sa absorbim tot mai multa lumina, energie. Multi oameni se simt foarte bine in natura. Atunci ei se conecteaza in mod inconstient cu elementele fundamentale prezente pe Pamant: soarele, aerul, apa si pamantul, dar si cu lumea plantelor, a animalelor. Privind noaptea cerul instelat luam contact si cu celelalte constelatii. Toate acestea revarsa spre oameni din lumina pe care o primesc de la Sfanta Treime.

Interactiunea benefica cu oamenii constituie o alta sursa de crestere a absorbtiei. Incercand sa transmitem spre omul din fata noastra ceea ce Tatal Ceresc doreste, noi de fapt ne conectam la Dumnezeu care ne va transmite lumina Sa, necesara atat noua cat si pentru discutia cu omul de langa noi. Dupa ce am discutam cu o persoana careia am reusit sa-i transmitem ceva benefic ne simtim mult mai bucurosi, mai plini de energie, ceea ce este un semn de crestere a absorbtiei. Acest lucru se intampla nu doar in urma unei convorbiri ci si dupa o fapta buna, sau ganduri bune, fiindca mecanismul e acelasi.

Interactiune benefica trebuie sa avem si cu obiectele din jurul nostru, fiindca si aceasta e o modalitate de crestere a absorbtiei. Obiectele sunt produse de oameni care atunci cand le fabrica pun in ele o cantitate mai mare sau mai mica de Duh Sfant. Atitudinea corecta fata de obiecte inseamna sa le privim cu drag, constienti ca ne sunt folositoare si ne ajuta in viata, si sa avem grija de ele. Nu e bine sa ne atasam de obiecte, atribuindu-le un rol si o importanta pe care de fapt nu o au, fiindca asta inseamna ca ele ajung sa ne domine. Un loc aparte in lumea obiectelor il au banii, datorita incarcaturii lor energetice mari. Ei sunt modalitatea principala prin care oamenii vor sa condenseze materia in energie si sa converteasca energia in materie. Ei sunt incarcati cu energia si informatia de la fiecare om care ii foloseste. Majoritatea oamenilor proiecteaza asupra banilor toate dorintele lor din lumea materiala si de aceea incarcatura lor nu e prea benefica. Pentru ca interactiunea cu banii sa genereze absorbtie pozitiva pentru noi, trebuie ca ceea ce punem noi asupra banilor sa fie ceea ce doreste Tatal in Lege si Il putem ruga sa faca asta. Aceasta inseamna ca va transmite lumina Sa, care va ajunge astfel la noi si la foarte multi oameni.

Oamenii absorb energia necesara vietii aici pe Pamant si prin hrana si sexualitate. Raportarea corecta la hrana si sexualitate inseamna sa constientizam ca ele nu se adreseaza doar corpului fizic ci intregii fiinte care in acest timp se poate incarca cu lumina Sfintei Treimi.

Pentru cresterea absorbtiei de lumina e necesar sa percepem si sa absorbim de la cat mai multe surse, din intreg universul de lumina, fara a ne limita la cele cu care suntem obisnuiti aici pe Pamant. Astfel ne transformam din fiinte ale Pamantului in fiinte ale Universului. Sincronizarea cu universul si energiile sale ( vezi Sincronizarea cu universul ) ne ajuta de asemenea la cresterea absorbtiei.

Cresterea absorbtiei de la Sfanta Treime influenteaza si celelalte componente ale determinismului intrucat avand mai multa lumina, automat vom emite mai multa lumina pe cele 3 directii.

 

4.2 Cum folosim lumina absorbita pentru propria evolutie

O parte din lumina absorbita o folosim pentru inlaturarea limitarilor din noi, a tuturor barierelor pe care le avem in interiorul nostru si care ne impiedica sa manifestam lumina primita de la Sfanta Treime. Lumina o primim in sufletul nostru, care e cel mai apropiat de Dumnezeu dar pentru ca lumina sa razbata spre exterior, ea trebuie sa strabata corpul mental si apoi corpul nostru emotional. Daca aceste corpuri sunt incarcate, opace, lumina nu poate trece prin ele.

Asa cum ne ingrijim de sanatatea si curatirea corpului fizic, tot asa trebuie sa ne ingrijim si de corpurile emotional si mental sa fie curate, sa functioneze corect. Ele sunt incarcate cu evenimentele trecute care ne-au marcat si de care trebuie sa ne eliberam pentru a trai in mod corect prezentul. Modalitatea de curatire a acestor corpuri precum si modalitatea de a nu le incarca la loc este descrisa la Curatirea corpului emotional si mental

Putem spune ca lumina pe care o absorbim de la Tatal Ceresc trebuie sa fim capabili sa o prelucram in interiorul nostru astfel incat sa ne dezlegam de toate greselile facute, sa-i dezlegam si pe ceilalti de greselile facute si in acelasi timp sa stergem toate tiparele comportamentale, emotionale, mentale ramase in noi in urma interactiunilor gresite cu ceea ce ne inconjoara. Aceasta este prima lucrare pe care o avem de facut in interiorul nostru cu ajutorul luminii. Eliminand toate aceste impuritati din noi, lumina va incepe apoi sa construiasca ceva frumos in interiorul nostru, si anume asemanarea cu Tatal Ceresc al Carui chip il purtam.

Aceasta capacitate de a prelucra lumina absorbita influenteaza toate celelalte componente ale determinismului: prin eliminarea impuritatilor din noi putem darui mai mult in jurul nostru si facem in acelasi timp loc pentru a absorbi mai multa lumina de la Sfanta Treime.

 

4.3 Cum folosim lumina absorbita pentru a-I multumi lui Dumnezeu

Lumina pe care o primim in interiorul nostru vine de la Dumnezeu care pune in ea tot ceea ce avem nevoie pentru viata noastra; de acolo vine iubirea, gandurile bune, speranta, bucuria, tot ceea ce simtim ca ne inalta. Asadar lumina cu tot ce contine ea o primim in dar pentru a o folosi si e normal sa multumim pentru acest lucru.

Prin multumire majoritatea oamenilor inteleg sa-I multumeasca lui Dumnezeu pentru tot ce realizeaza in viata, pentru toate succesele pe care le au. Este si aceasta o forma de multumire. Dar Dumnezeu ne trimite permanent lumina Sa si a-I multumi din cand in cand pentru unele realizari nu e suficient. Biserica ne spune "sa luam totul cu multumire". Aceasta inseamna un mod de a trai, de a se raporta la viata in care Il vedem pe Dumnezeu in tot ceea ce ne inconjoara si trairea noastra e de continua multumire, indiferent ce actiune desfasuram. Avand acest mod de a simti suntem in permanenta conexiune cu Tatal Ceresc si tot ceea ce se intampla in viata noastra se intampla in interiorul Sau. Atunci si evenimentele pe care suntem obisnuiti sa le numim negative le percepem diferit si le primim tot cu multumire, ele constituind o lectie pe care suntem pusi sa o invatam, avandu-L alaturi pe Tatal Ceresc.

Trairea cu multumire e o stare in care simtim pacea si bucuria calma in interiorul nostru si ea se transmite si celor de langa noi.

 

4.4 Cum daruim din lumina absorbita de la Sfanta Treime catre ceilalti oameni

Exemplul cel mai concludent il reprezinta apostolii. Prin tot ceea ce au facut, au vorbit, au simtit, prin prezenta lor in mijlocul oamenilor au reusit sa transmita celor de langa ei trairea in Hristos. Ceea ce au transmis e mai mult decat o simpla invatatura, decat ceea ce un profesor transmite elevilor la scoala. E transmitere de lumina din lumina Sfintei Treimi, care inseamna viata, si aceasta transforma omul, ii deschide noi posibilitati de traire. Un astfel de om rodeste la randul sau, daruind lumina mai departe, altor oameni.

Daruirea spre cei din jur e un proces firesc, inscris in noi de la creatie, e starea normala de vietuire. Fiecare din noi e ca si soarele, care e luminos si care straluceste luminand pe toti cei din jur. Lumina pe care o dam nu e noastra, ci o primim si o daruim. De aceea e important sa ne pastram smerenia oricate fapte bune facem, constienti fiind ca Dumnezeu e cel care lucreaza prin intermediul nostru. Cand apostolii faceau o vindecare, ei lasau lumina sa actioneze prin ei asupra omului si ii spuneau ca Iisus Hristos l-a vindecat.

Daruirea de lumina imbraca multe forme. Trebuie in primul rand sa avem deschiderea pentru a observa nevoile aproapelui, a-l asculta si apoi sa lasam ca prin noi Tatal Ceresc sa daruiasca omului respectiv ceea ce are nevoie, prin cuvintele, faptele, sentimentele noastre. Fiecarui om ii vom transmite lumina in mod diferit, functie de ceea ce are el nevoie la momentul respectiv. Preocuparea noastra cand discutam cu un om nu e de a avea permanent dreptate, de a spune lucruri foarte bune si corecte ci de a transmite acelui om ceea ce il duce pe el inainte. Efectul asupra omului e acelasi: apropierea lui de lumina Tatalui Ceresc, o mai buna conectare cu ea.

Un om care daruieste lumina este un om care trece prin apa vietii pamantene, apa uneori destul de tulbure, si care face ca in jurul sau apa sa fie limpede, curata, fara a provoca valuri. A nu provoca valuri inseamna a darui lumina fara a forta pe nimeni sa o primeasca. Nici Dumnezeu nu ne forteaza sa-I primim lumina fiindca ne iubeste si ne respecta libertatea; El stie ca suntem copiii Sai si mai devreme sau mai tarziu vom fi atrasi de aceasta lumina. Si noi trebuie sa fim constienti ca semenii nostri sunt copiii lui Dumnezeu care vor dori sa traiasca in lumina la un moment dat. Putem doar sa le daruim lumina impreuna cu toata iubirea noastra; decizia asupra primirii luminii le apartine si a-i judeca pentru aceasta micsoreaza darul facut lor.


 


       Flags