Curatirea corpului emotional si mental

 

Corpul cel mai apropiat de manifestarea noastra fizica si care ne influenteaza cel mai direct este corpul emotional. Multe din evenimentele din viata noastra s-au inscris in corpul emotional ca ceva negativ deoarece la momentul respectiv am simtit ceva negativ iar ulterior nu am reusit sa trecem peste acele trairi. Ele au ramas inscrise in corpul emotiilor de unde ne influenteaza permanent, afectandu-ne viata de zi cu zi. Incarcatura corpului emotional ne face sa percepem si sa reactionam la evenimentele prezente prin prisma emotiilor din trecut, nemaifiind capabili sa simtim prezentul asa cum este el in realitate. Eliberarea de aceste trairi se face prin iertare, iertare profunda, din toata fiinta ( vezi modalitatea de a ierta). Aceasta modalitate de a ierta se poate aplica la toate trairile negative ( frica, furia si altele) din interiorul nostru, nu e neaparat legata de iertarea in raport cu o persoana anume.

Incepem prin a ierta ceea ce ne marcheaza cel mai puternic. Cand am reusit sa ne eliberam de cea mai negativa emotie, atunci incepem sa percepem o alta, de intensitate mai mica si continuam eliberandu-ne si de ea. E un proces de durata pe care nu il putem percepe de la inceput: unele emotii le constientizam doar dupa ce am scapat de cele mai puternice, care ne perturbau.

In cea mai mare parte corpul emotional e incarcat cu emotii negative. Dar se pot gasi stocate in el si emotii pozitive, cum ar fi de exemplu o bucurie foarte puternica. Si aceste emotii opacizeaza corpul emotional, influentandu-ne perceptia evenimentelor urmatoare din viata si nelasand lumina sa ne strabata in totalitate. Nu trebuie sa intelegem ca emotiile noastre sunt ceva rau, ci doar faptul ca ele nu trebuie stocate in corpul emotional; le simtim, le traim si le lasam sa curga de la noi fara a ne incarca cu ele. Astfel fiecare eveniment din viata il vom percepe ca pe ceva nou, unic de care ne putem bucura fara a fi influentati de evenimente trecute. Acesta e un proces care trebuie sa se deruleze continuu; dupa un timp el devine automat, devine modul nostru de a reactiona. In acest mod corpul nostru emotional nu se va mai incarca cu alte emotii si ramane curat.

Cand corpul emotional este destul de curat atunci suntem capabili sa percepem si urmatorul corp, cel mental. Oamenii sunt mult mai dispusi sa ierte o greseala care i-a afectat doar emotional, decat pe cineva care incearca sa le contrazica propriile idei, convingeri. Ceea ce tareaza corpul mental sunt toate parerile adanc inradacinate in noi carora le atribuim valoare de adevar absolut si la care nu suntem dispusi sa renuntam. Iisus a adus lumii un Adevar nou care nu corespundea cu ceea ce gandeau fariseii si carturarii si de aceea ei L-au omorat. Mintea care tine la propriile idei reprezinta fariseii din interiorul nostru care incearca sa ne omoare sufletul. Cateva exemple de "farisei" din mintea noastra: incapatanarea, judecarea semenilor, invidia ( compararea cu alte persoane), curiozitatea, minciuna sau adevarul partial, disperarea ( gandurile negre), nemultumirea. Tot aici se incadreaza si tiparele preluate de mici din familie si societate care ne spun ca trebuie sa gandim si sa ne comportam intr-un anumit fel.

Curatirea corpului mental se face in mod similar cu a corpului emotional, prin procesul de iertare. E de asemenea un proces de durata. La corpul emotional modalitatea de a nu-l mai incarca din nou era de a lasa toate emotiile sa curga, fara a le mai stoca. La corpul mental aceasta se traduce prin trezvia mintii, care inseamna sa observam gandurile care ne trec prin minte, sa nu le acceptam pe cele negative si sa nu permitem mintii sa macine mereu aceleasi ganduri care ar ajunge astfel sa se inscrie in noi. Mintea trebuie sa preia permanent ceea ce ii transmite sufletul, intelegand si gasind modalitatea de punere in practica ( vezi cum se tine mintea coborata in inima).

Avand corpurile emotional si mental curate sufletul nostru se poate exprima mult mai bine, mai liber, fara incatusari si poate revarsa mai multa lumina imprejur.

 


 


       Flags