Organizarea creierului uman si modul lui corect de functionare

 

Din punct de vedere fizic, creierul e impartit in emisfere, cu lobi. Ne intereseaza insa organizarea lui din punctul de vedere al functionalitatilor, pentru a-l folosi cat mai bine.

Din punct de vedere functional, creierul e organizat pe nivele, pe secvente, fiecare nivel fiind raspunzator de cate o structura a noastra, fizic, ratiune, suflet :

Pentru fiecare secventa exista o organizare asemanatoare cartilor dintr-o biblioteca sau asemanatoare cutiilor care au o singura informatie in interior, sau a sertarelor care au un singur lucru in ele. Cand e necesar sa accesam o informatie se umbla numai la acea carte sau numai la acea cutie, sertar pentru a accesa doar acea informatie, fara a accesa simultan mai multe cutii.

In partea din fata a capului, in zona frontala se afla mintea de scurta durata care e folosita pentru activitatile curente de zi cu zi : invatat, condus masina, vorbit la telefon, etc. In mod normal ea se goleste automat in timpul somnului iar a doua zi aducem in ea informatiile necesare pentru aceasta noua zi. Ceea ce omul invata intr-o zi, lucrurile importante, se arhiveaza din zona de scurta durata in zona de lunga durata pentru a putea fi ulterior accesate. Mintea de scurta durata poate accesa partial unele informatii stocate in corpurile noastre, de exemplu in corpul emotional. De asemenea ea are acces limitat la secventa care se ocupa de comunicarea cu Tatal Ceresc, doar in masura in care nu perturba lucrurile in acea zona. Pe masura ce omul invata sa faca voia Tatalui, isi va folosi mintea in mod corect, si astfel accesul sau la secventa care e in corelatie cu Tatal Ceresc creste.

In toti anii de scoala suntem invatati sa folosim doar mintea de scurta durata. E portiunea de care suntem atat de mandri, desi e cea mai mica zona a creierului. E zona asupra careia avem control total, spunandu-i cu ce sa se ocupe. Dar aceasta zona stie sa opereze doar cu simboluri iar alte informatii nu stie sa prelucreze, cum ar fi de exemplu emotiile. De aceea ea trebuie sa comunice cu portiunea centrala a creierului, cea in comuniune cu Tatal Ceresc, pentru a rezolva problemele care nu sunt in atributia ei. Exista in cadrul mintii de scurta durata o mica portiune, situata in dreapta capului, care ar trebui sa faca permanent rugaciune, de exemplu rugaciunea inimii, facand astfel legatura cu secventa centrala a creierului. Daca aceasta mica zona e lasata sa faca rugaciunea, atunci pentru orice problema se poate pune intrebarea prin intermediul ei catre secventa centrala si tot pe acolo vine si raspunsul corect.

Problema omului cotidian este ca nesocoteste aceste delimitari din mintea umana si o foloseste pe toata la gramada pentru a face ceea ce crede el ca este important. Omul alearga pentru a-si impune propria vointa in activitatile de zi cu zi, solicitand pentru aceasta capacitatea integrala a mintii, netinand seama ca exista zone create pentru altceva. Ce se intampla in acest caz ? Prin controlul total pe care-l detine asupra mintii frontale, omul poate folosi portiunea care ar trebui sa faca rugaciunea inimii la altceva. Atunci comunicarea cu portiunea centrala nu mai functioneaza bine. Pentru problemele pe care nu le stie rezolva, mintea frontala va adresa intrebari portiunii centrale. Intrucat comunicarea nu e buna, mintea de scurta durata nici nu mai poate decela care sunt lucrurile importante, ce trebuie de fapt sa rezolve ,si care sunt intrebarile care ar trebui puse. Va trimite o gramada de intrebari in mod continuu catre portiunea centrala, pertuband in oarecare masura si functionarea ei. In final, nestiind ce sa faca, trimite ceea ce nu stie ( in general sunt emotii) catre portiunea care se ocupa de ingrijirea trupului, in partea din spate a capului. Aceasta de asemenea nu stie sa le prelucreze, fiindca nu e in atributia ei. Rezultatul va fi ca portiunea din spate va fi incarcata cu diverse probleme care nu-i apartin dar care o perturba si implicit perturba buna functionare a corpului, de care ea e raspunzatoare. Problemele fizice apar de obicei in timp. De exemplu spondiloza cervicala poate indica prezenta unor emotii nerezolvate si depozitate in portiunea din spate a creierului.

Faptul ca portiunea din fata a creierului poate provoca aceste probleme nu inseamna ca ea este malefica, ci doar ca omul nu stie sa o foloseasca corect, asa cum a fost ea conceputa de catre Tatal Ceresc. Folosirea ei incorecta ne e de multe ori semnalata de dureri de cap, in zona fruntii.

In momentul in care omul invata sa-si foloseasca corect creierul, de fapt portiunea lui din fata, cea asupra careia are control, va putea sa-si rezolve corect toate problemele de peste zi. Mai mult, va putea sa incepe sa rezolve si din problemele nerezolvate din trecut. Pentru aceasta readuce emotiile vechi de acolo de unde sunt ele stocate inapoi in mintea frontala, prin constientizare. Apoi mintea frontala comunica cu mintea centrala pentru a le rezolva ( procedura mai exacta de rezolvare e descrisa aici). In afara de rezolvarea problemelor prezente si trecute, omul poate folosi accesul la mintea centrala pentru a afla rostul lui in viata, cand trebuie sa primeasca copii in familie, in ce directie trebuie sa-si indrume copiii, etc. Toate aceste informatii se afla in mintea centrala.

Coborarea mintii in inima se refera doar la portiunea din fata, fiindca celelalte oricum fac ceea ce trebuie. Mai exact, inseamna sa lasam o mica portiune sa fie in stare de rugaciune, meditatie. Cand apare o problema, nu ne napustim asupra ei cu toate resursele pentru ca " noi " sa o rezolvam. Ne pastram linistea si adresam intrebarea acolo unde trebuie, asteptand raspunsul. Acestea sunt aspecte ale disciplinarii mintii.

Mintea coborata in inima inseamna o minte linistita. Energiile care vin dinspre portiunea centrala sunt energii subtile care ne incarca. Energiile unei minti agitate sunt grosiere si ne obosesc.

Avand mintea coborata in inima vom incepe sa percepem si din ce zona a creierului vine o anumita informatie, fiindca fiecare informatie corecta are propriul sertaras. Aceasta e important la inceput, dar apoi intra in obisnuinta si vom sti sa acccesam automat sertarul care trebuie din creier cand avem nevoie de o anumite informatie. In plus creste accesul la zona centrala a creierului ceea ce se va manifesta prin extinderea constiintei si o mai mare profunzime in gandire.


 


       Flags