De ce e importanta smerenia

 

Calea spre Dumnezeu trece prin manifestarea virtutilor, printre care una este smerenia. Smerenia inseamna sa vedem micimea noastra de oameni si maretia lui Dumnezeu. Un om care vede doar calitatile sale e plin de el si nu are cum sa mai incapa in el harul lui Dumnezeu; astfel el devine intr-adevar mic. Un om smerit ii permite lui Dumnezeu sa traiasca in el, sa se manifeste in tot ceea ce face el, si astfel el devine mare fiindca Dumnezeu din el este mare. Indemnul la smerenie ni l-a lasat si Hristos: "care intre voi va vrea sa fie mare sa fie slujitorul vostru. Si care intre voi va vrea sa fie intaiul sa va fie voua sluga, dupa cum si Fiul Omului n-a venit sa I se slujeasca, ci ca sa slujeasca El si sa-si dea sufletul rascumparare pentru multi".

Tot Hristos spune "invatati-va de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima". El este Dumnezeu, un ipostas al Sfintei Treimi si cu toate acestea era smerit. A facut acest lucru pentru ca era Dumnezeu intrupat in om, iar partea lui de om trebuia sa se smereasca in fata Dumnezeirii. Cu atat mai mult trebuie noi oamenii sa-i urmam indemnul la smerenie.

Smerenia ne ajuta si in relationarea cu semenii nostri. Daca ii dam cuiva un sfat cu smerenie, sfatul este ascultat si cel care-l primeste poate sa nici nu observe ca sfatul a venit de la noi, ci va simti ca si cum i-a venit lui gandul cel bun. Un sfat bun dat cu atitudine de superioritate, fara smerenie risca sa nu fie luat in considerare, desi este bun.


 


       Flags