Ce avem de facut pentru mantuire

 

Fiecare om are sadit in sufletul sau dorul de Dumnezeu, dorinta de reintoarcere acasa, in Dumnezeu, unde este locul nostru adevarat. Sufletul nostru doreste aceasta mantuire. Dumnezeu ne-a facut dupa chipul Sau iar ca sa ne reintoarcem in El trebuie sa dobandim si asemanarea Sa. Chipul Sau il avem fiecare dintre noi in scanteia divina pe care a pus-o in noi cand a suflat Duhul Sau de Viata asupra noastra, in momentul creerii noastre. Asemanarea trebuie sa o obtinem in toata fiinta noastra, in toate structurile ei componente: suflet, minte, trup. Pentru a obtine asemanarea, structurile noastre trebuie sa lucreze asemenea lui Dumnezeu: trupul facand fapte bune, mintea emitand ganduri bune, sufletul nutrind iubirea fata de aproapele care contine in ea toate sentimentele bune. Ideea unei astfel de munci reiese din cuvintele Mantuitorului "Tatal Meu lucreaza; si Eu lucrez" . Deci si noi oamenii trebuie sa facem o astfel de munca. Daca structurile noastre nu lucreaza in acest fel, ele sunt "goale" si nu au cum sa se asemene cu Dumnezeu si deci nu se pot reintoarce la El.

Uneori facem o fapta buna, cum ar fi sa oferim cuiva niste flori. Daca exista doar gestul, totul se va inscrie la nivelul faptelor; daca avem si un gand sau cuvant bun, construim la nivelul structurii mentale; iar daca totul e insotit si de iubirea divina atunci am inscris si la nivelul sufletului. Noi facem acest bine in jurul nostru, asupra semenilor nostri, dar asa cum este creat omul, acest bine se rasfrange implicit asupra noastra fiindca in acest mod construim in interiorul nostru, in structurile noastre pentru a obtine asemanarea.

Tot ceea ce este bun vine de la Dumnezeu, al carui chip il purtam in scanteia divina din noi. Daca lasam ca ceea ce este in scanteia divina sa izvorasca fara oprelisti din noi, acest lucru se va manifesta in toata fiinta noastra: in sentimentele, gandurile, cuvintele, faptele noastre ceea ce va determina ca toate structurile noastre sa se configureze in acest mod, construind asemanarea. Acesta e si sensul indemnului " Fiti desavarsiti, precum Tatal vostru Cel ceresc este ".

Obtinerea asemanarii nu sta in puterea omului; in puterea noastra sta doar stradania spre acest lucru. Daca stradania noastra e suficienta, Dumnezeu ne daruieste asemanarea si deci mantuirea.


 


       Flags